

STATISTICAL INSTITUTE FOR ASIA AND THE PACIFIC (SIAP)

Regional Course on Statistical Business Registers: Data sources, maintenance and quality assurance 21 – 25 May 2018, Perak, Malaysia

Daily programme

Monday, 21 May 2018	
8:30 - 9:00	Arrival and participant registration
9:00 - 9:45	Opening Ceremony
	• SIAP
	Department of Statistics Malaysia
9:45 - 10:15	Break and group photo (30 min)
10:15 - 10:30	Objectives of the course and expectations from participants
Session 1: SBR fundamentals	
10:30 - 11:30	Review of concepts covered in the online course
	• Understanding the roles of the SBR
	• Coverage and units
	Characteristics of units
11:30 - 12:15	Exercise 1.1: SBR fundamentals
12:15 - 13:00	Overview of the Malaysian SBR
	• Presentation
	• Discussion
13:00 - 14:00	Lunch break (1 hour)
14:00 - 15:00	Role and purpose of the Australian SBR
	• The ideal SBR
	Discussion of the Australian SBR
15:30 - 16:00	Case study from Indonesia
	• Presentation
	• Discussion
15:30 - 16:00	Coffee break (30 min)
16:00 - 17:00	Exercise 1.2: SBR fundamentals

	Tuesday, 22 May 2018
Session 2: Use of adm	inistrative data
9:00 - 9:45	Use of administrative data in the Malaysian SBR
	PresentationDiscussion
9:45 - 10:30	2.1 Administrative data in SBRs
	Selecting data sources
	Communicating with data providers
	Combining data from multiple sources
10:30 - 11:00	Coffee break (30 min)
11:00 - 11:30	Case study from Thailand
	Presentation
	• Discussion
11:30 - 12:15	2.2 Issues in administrative data
	Coverage issues
	Issues with quality of source data
12:15 - 13:00	Exercise 2.1: Use of administrative data
13:00 - 14:00	Lunch break (1 hour)
14:00 - 14:30	Case study from the Philippines
	• Presentation
	• Discussion
14:30 - 15:30	Exercise 2.2: Use of administrative data
15:30 - 16:00	Coffee break (30 min)
16:00 - 17:00	Midpoint review

Wednesday, 23 May 2018		
Session 3: Issues in maintaining SBRs		
9:00 - 9:45	 3.1 Maintenance procedures Principles of maintenance Changes to characteristics Demographic events 	
9:45 - 10:30	 SBR maintenance in Malaysia Presentation Discussion 	
10:30 - 11:00	Coffee break (30 min)	
10:30 - 11:15 11:15 - 12:00 12:00 - 13:00	 3.2 Profiling Profiling practices Case study Exercise 3.1: Issues in maintaining SBRs 3.3 Activity classification and value added calculation 	
	Activity classificationValue added calculation	
13:00 - 14:00	Lunch break (1 hour)	
14:00 - 14:30	 Case study from Viet Nam Presentation Discussion 	
14:30 - 15:30	Exercise 3.2: Issues in maintaining SBRs	
15:30 - 16:00	Coffee break (30 min)	
16:00 - 17:00	Exercise 3.3: Issues in maintaining SBRs	

Thursday, 24 May 2018		
Session 4: Use of SBRs for economic surveys		
9:00 - 9:45	4.1 Survey frame methodology	
	Drawing sampling framesDealing with frame errors	
9:45 - 10:30	Using the SBR for economic surveys in Malaysia	
	PresentationDiscussion	
10:30 - 11:00	Coffee break (30 min)	
11:00 - 11:30	Case study from Myanmar	
	Presentation	
	• Discussion	
11:30 - 12:15	4.2 SBRs and economic surveys	
12:15 - 13:00	Exercise 4.2: Use of SBRs for economic surveys	
13:00 - 14:00	Lunch break (1 hour)	
Session 5: Issues in assuring quality of SBRs		
14:00 - 14:45	5.1 Quality improvement	
	Dimensions of quality and quality indicators	
	• Correction of errors in the SBR	
	SBR improvement surveys	
14:45 - 15:30	Exercise 5.1 (in groups): Issues in assuring quality of SBRs	
15:30 - 16:00	Coffee break (30 min)	
16:00 - 16:45	Sharing on Malaysia experience: Integration of MSBR with Trade database	

Friday, 25 May 2018		
9:00 - 9:45	Quality assurance of the SBR in Malaysia	
	• Presentation	
	• Discussion	
Special session: use of SBRs for business demography and entrepreneurship statistics		
9:45 - 10:30	Business demography and entrepreneurship statistics	
	Overview of business demography and entrepreneurship statistics	
	Case study	
10:30 - 11:00	Coffee break (30 min)	
11:00 - 11:30	Case study from Sri Lanka	
	• Presentation	
	Discussion	
11:30 - 12:00	Review and wrap up	
12:00 - 12:30	Evaluation and closing	